Inre eller gemensam marknad i Europeiska unionen

Inre eller gemensam marknad i Europeiska unionen

Många undrar om det finns en inre eller gemensam marknad i Europeiska unionen (EU). Ett av de viktigaste målen som EU har, är att skapa en inre marknad genom ett ekonomiskt samarbete mellan medlemsstaterna. Det är dock inte samma sak som en gemensam marknad.

EU är en unik organisation, eftersom det skiljer sig från andra traditionella organisationer. Det är inte heller något land men har en viktig roll, som växt sig större med tiden. Romfördraget var det första fördraget i EU och det är en internationell överenskommelse mellan länderna som skrev under. En fördel med att skapa ett samarbete såsom EU är uppbyggt, är att samarbetet mellan medlemsländerna blir effektivare. Dessutom gynnar det, utöver medlemsstaterna, bland annat företag, arbetare och studenter som vill flytta eller arbeta gränsöverskridande.

Inre eller gemensam marknad i Europeiska unionen

Dessutom har även EU-domstolen slagit fast att en inre marknaden ska likna en marknad som gäller i ett enskilt medlemsland. Denna inre EU marknaden innebär bland annat att det inte är tillåtet att ha tullar mellan medlemsländerna och att det ska vara fritt att resa mellan gränserna. Dessutom är det möjligt att flytta, studera eller starta företag i ett annat EU-land. Individer ska även bli behandlade, som om de vore medborgare i landet de vistas i. 

Valuta 

Valuta- och penningpolitik är ett viktigt område som EU arbetar med. Dessutom har de skapat valutan euro, som är en gemensam valuta i Europa. Däremot är det inte alla länder som valt att införa den. EU har också en egen centralbank. 

Ekonomin, som utgjorde den centrala första anledningen till att EU grundades, har en betydande roll för unionen. Varor, tjänster, personer och kapital får röra sig fritt och det innebär att det inte är tillåtet att införa tullar eller inskränkningar. En EU-medborgare som reser till ett annat EU-land behöver inte heller något visum. Det är också möjligt att starta ett företag, börja arbeta eller studera i ett annat EU-land och det får inte ske någon diskriminering gentemot medborgare från annat land.

Internationell rätt 

EU arbetar bland annat med att utveckla lagar och regler för internationell rätt. EU har dessutom ingått internationella konventioner som därmed gäller för medlemsländerna. Exempelvis med världshandelsorganisationen. EU har stora befogenheter, eftersom länderna som är medlemmar har givit dessa befogenheter. Dessutom är EU en egen juridisk person och kan därför ingå avtal. 

Välkommen!

Här kan du lära dig mer om vanliga juridiska begrepp och få svar på frågor inom både affärsjuridik och avtalsrätt. Vi skriver även olika smarta guider, olika tips samt information om viktiga nyheter.

Kategorier

Sök på sidan

Rulla till toppen
Call Now Button