Barnets bästa i fokus på digitala plattformar

Det är viktigt att ha barnets bästa i fokus på digitala plattformar som riktar sig till unga. I Sverige är barnkonventionen en svensk lag sedan januari 2020. Däremot antog Sverige barnkonventionen redan år 1990, och den handlar om rättigheter för barn. Ett resultat av att barnkonventionen också gäller i Sverige som en lag, är att barn får starkare juridiskt skydd.

I Sverige är digitaliseringen i framkant i jämförelse med många andra länder i världen. För barn är internet och digitaliseringen en del av deras vardag, både på fritiden och skolan. Det är därför viktigt att företag följer de regler och lagar som gäller när exempelvis en plattform riktar sig till unga användare. 

Barnets bästa i fokus på digitala plattformar 

För företag som tillhandahåller plattformar där många unga befinner sig är det viktigt att ha kunskap om rättigheter kring bar. Dessutom är det viktigt att se till att den digitala plattformen är tillräckligt säker för barn. Enligt barnkonventionen har vuxna en viktig roll när det gäller att skydda barn. Det finns särskilt skydd för barn enligt GDPR vid behandling av barnens personuppgifter. Dessutom ska digitala plattformar skydda barn från skadlig mediepåverkan. 

Information som är skadlig för barn, ska barnen vara skyddade ifrån. Däremot har de självklart rätt att sprida information och tankar om vad de tycker och känner. Det är företaget som bedriver en digital plattform som ska se till att barnen är skyddade från skadlig mediepåverkan. 

Grundprinciper enligt Barnkonventionen 

I barnkonventionen finns det fyra grundprinciper. Enligt artikel 2 framgår det att alla barn har lika värde och samma rättigheter. I artikel 3 framgår det att vid beslut som rör barn, ska barnets bästa bli taget i beaktande. Artikel 6 anger rättigheten som barn har till utveckling och liv, och i artikel 12 står att barn ska få sin mening respekterad samt ha rätt att uttrycka den.